Гуцульський йогурт. Гуслянка – автентичний карпатський національний кисломолочний продукт

Гуслянка – гуцульський йогурт Цей здоровий та поживний кисломолочний продукт можна вживати як самостійно, так і додавати в круп’яні чи картопляні страви. Готують його зі свіжого молока в глиняному або дерев’яному посуді, вимащеному кислою сметаною. Технологічні тонкощі доведення гуслянки до готового стану дозволяють уникнути утворення сироватки під час скисання молока. Справжня гулянка – густа та однорідна, наче сметана, має освіжаючий смак та тонізуючі властивості. Карпатський кисляк згаданий навіть у відомому творі М.Коцюбинського, де «споживали ґазди вкупі свіжу кулешу та гуслянку за мережаним столом». 

Гуслянка це автентичний карпатський національний кисломолочний продукт. Справжня гуслянка по густоті повинна бути, як жирна сметана, - щоб ложка стояла. Спробуйте - дуже незвичайний напій.

Першими її стали готувати гуцульські пастухи – томлене в казані молоко сквашується в глиняних глечиках, стінки яких попередньо обмазували сметаною. Через деякий час на світ народжувався дуже смачний кисломолочний продукт, чимось схожий на сметану або ряжанку.



Гуслянка сприяє не лише відновленню життєвих сил та нормалізації травлення, але й нормалізує вагу. А ще кажуть, може врятувати від найгіршого похмілля.

Читайте також:Традиційна кухня Прикарпаття. Добірка апетитних гуцульських страв

У горах гуслянку їдять з варениками, картопляними стравами чи кашами, а у спекотну погоду просто п’ють.

Легенди та свідчення

Одні вчені літописці стверджують, що винайшли її карпатські мольфари, інші кажуть, що авторство належить високогірним пастухам. Кому б не належало авторство, але процес його виготовлення - це втілена магія гір.

У стародавніх літописах процес приготування божественного напою описаний дуже просто:

  • Свіжонадоєне, ще тепле молоко, розливали в глиняні глечики (не закриваючи верхню частину глечика нічим), і витримували, протягом доби - при температурі не вище плюс п'яти градусів, в повній темряві, і вологості не менше 80%
  • Такі умови, сьогодні, можуть дати, наприклад - підвали, льохи, але в них не повинно зберігатися нічого крім молочних продуктів. Спільне зберігання овочів і фруктів описом рецепта абсолютно виключено.
  • У приміщенні (протягом всього процесу приготування) повинні лежати свіжоприготовлені оберемки тонких гілок з липи, берези, дуба, винограду.
  • Через добу томління, ще не кисле (але вже трохи загусле) молоко розливали в невеликі, глиняні горщики - попередньо змазані (внутрішні стінки) невеликою кількістю вершків або сметаною. Ще через добу зберігання знову ж в повній темряві, - на світло народжувалася чарівна, карпатська гуслянка. 

Читайте також: Традиційна кухня Прикарпаття

Автентичний рецепт гуслянки це рецепт напою карпатських довгожителів.

Мольфари кажуть про його божественність, учені про його виняткову цілющість.
Це кисломолочний продукт або скоріше напій, з дивним смаком і присмаком, чудово втамовує спрагу, досить поживний - при низькій кількості калорій, містить величезну кількість таких необхідних людині вітамінів і мінералів. І головне рецепт приготування не вимагає термічної обробки.

Неймовірно тонкий і приємний смак (зовсім не схожий на інші кисломолочні продукти), освіжаючі властивості, легке пощипування в горлі при вживанні, невеликий відсоток спирту (можна порівняти з легким пивом) роблять саме вживання практично ритуалом. Напоєм хочеться насолоджуватися довго, і невеликими ковтками. Готову гуслянку не тільки пили, але і вживали в якості різних соусів і заправок до салатів, овочів, вареників, пельменів і т.д.

Читайте також: Банош – відголос гуцульської душі

Рецепт приготування

Інгредієнти:

  • молоко – 1л.;
  • сметана – 1 ст. ложка.

Заквашувати будемо в банку чи глиняного глечика. 

Молоко необхідно закип’ятити, а потім охолодити до 35-40 °С. Температура важлива для подальшого приготування, тому, скористайтеся спеціальним термометром, або просто капніть молока на руку, воно повинно бути теплим.

Внутрішні стінки банки обмащуємо кислою (дуже кислою) сметаною, наливаємо молоко (не перемішуючи), обвиваємо банку рушником, НЕ накриваємо кришкою (можна ситечко зверху покласти) і ставимо в тепле місце годин на 12. Далі дамо постояти при кімнатній температурі ще години 4. Потім прибираємо наш "сирець" в холодильник на добу, намагаючись банку не збовтувати, а краще - на дві доби. 

Справжні традиційні вишукані страви Ви можете скуштувати в ресторані Cruce de gustos Перетин смаків

Прикарпаття Карпати гуцули гуцульска кухня гуслянка карпатський йогурт йогурт гуцульский йогурт кисломолочні продукти
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
75 переглядів у вересні
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Освіта
20 вересня о 21.00 на території Університету Короля Данила розпочнеться унікальний захід – «Ніч в університеті». Вперше такий захід організували минулого року. Ніч в Університеті Короля Данила – це «зовсім інші» лекції, які змінюють уявлення про навчання, кіноперегляди, неочікувані стендапи, ватра біля стін Альма-матер, кава/чай та печиво. Дрес-код: піжама.
Влада
Міністр цифрових трансформацій Михайло Федоров серед перших завдань нового міністерства назвав скасування довідки про реєстрацію місця проживання та довідки про склад сім'ї. Про це він написав у Facebook. «Функція формування політики в сфері адмінпослуг тепер переходить Міністерству цифрових трансформацій. Це дозволить змінювати логіку отримання адміністративних (соціальних, публічних) послуг, а не «оцифровувати совок», — заявив він. За словами Федорова, м...
Суспільство
Із 2 тисяч видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500. За минулий тиждень на Прикарпатті зареєстровано 4 випадки отруєнь грибами з 5 потерпілими. Про це йдеться на сторінці головного управління Держпроспоживслужби в Івано-Франківській області. Випадки мали місце в Верховинському районі та Яремчанській зоні. Потерпілі (2 місцеві жителі та 2 туристи) знехтували правилами приготування грибів та вживали сироїжки, підсмажені на вогні без попер...
Здоров'я
Тріщ Володимир Іванович – лікар уролог андролог сексопатолог вищої категорії, кандидат медичних наук, головний лікар медичного центру Оксфорд Медікал Івано-Франківськ.  Варикоцеле – це патологічний стан, який спричинюється за рахунок варикозного розширення венозних судин сім’яного канатика.Причиною є генетична схильність, яка обумовлена вродженою слабкістю судинної стінки. Цікавим є той факт, що зазвичай в батьків пацієнта з даною патологією виявляється ва...
Суспільство
В Івано-Франківську стартує програма «Пам’ятне дерево», завдяки якій кожен мешканець буде мати можливість долучитися до процесу озеленення міста та висадити дерево з нагоди визначної події в своєму житті: одруження, народження дітей, ювілеїв, закінчення навчальних закладів. «Кожне посаджене дерево матиме власну романтичну, цікаву, зворушливу історію, а місто розквітатиме та зеленітиме з кожним роком. Висаджене дерево також може стати чудовим подарунком, ад...
Суспільство
18 вересня на 71 році життя відійшов у вічність Олег Михайлович Литвак, прикарпатець, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент АПрНУ, виконувач обов’язків Генерального прокурора України в 1997-1998 роках, завідувач кафедри теорії діяльності та управління в органах прокуратури. Олег Литвак народився 28 серпня 1949 в селі Олещин Тлумацького району. Пройшов професійний шлях від помічника прокурора міста Калуш до директора Національного бюро розсліду...
Суспільство
На Коломийщині за минулу добу виявлено та знешкоджено 26 вибухонебезпечних предметів. 18.вересня групою піротехнічних робіт АРЗ СП У ДСНС в області, під час здійснення робіт з технічного обстеження, згідно Плану виконання завдань з розвідки і розмінування території Івано-Франківської області у 2019 році, в с. Лісна Слобідка Коломийського району виявлено та знешкоджено 4 (чотири) 82 мм мінометні міни, 13 (тринадцять) 50 мм мінометних мін, 1 (одна) ручна гра...
Суспільство
19 вересня у Карпатах -3 °С. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомляє Чорногірський пошуково-рятувальний пост. «Станом на 7:40 19 вересня 2019 року на горі Піп Іван Чорногірський хмарно з проясненнями. Вітер південно-західний, 2-3 м/с. Температура повітря -3°С. Приморозок», – йдеться в повідомленні.
Економіка
Востаннє біля позначки 24 гривні 50 копійок за долар офіційний курс перебував у січні 2016 рокуНаціональний банк України на четвер, 19 вересня, встановив офіційний курс на рівні 24,66 гривень за долар, що на 9 копійок нижче у порівнянні з попереднім банківським днем.Про це свідчать дані на сайті регулятора.Востаннє біля позначки 24 гривні 50 копійок за долар офіційний курс перебував у січні 2016 року.НБУ встановив офіційні курси валют на наступному рівні:-...