Банош – відголос гуцульської душі

Це своєрідна каша з кукурудзяної крупи чи борошна, зварена на сметані з різними добавками за бажанням господині: шкварки, бринза, овечий сир, гриби, зелень.

Банош як і бринзу споконвіку готують виключно чоловіки, бо вівчарство і все, що з ним зв’язано, — справа чоловіча. Гуцули кажуть: те, що подають в ресторанах або барах, те, що готують вдома на плиті, називати баношем гріх. Бо ж справжній банош готують на вогні, щоб димом пропах і вогню набрався. 

У кожного поважного газди на подвір’ї є місце для приготування бануша. А як же без нього? Зрештою, ця страва – повсякденна гуцульська їжа і потрапляє на гуцульський стіл 2-3 рази на тиждень.

Кажуть, що вершки або сметана для бануша повинні бути обов’язково триденні, зберігати їх потрібно в комірці, щоб не прокисли. У холодильник ставити не можна, тому що зіпсуються.

Ця страва дуже проста в приготуванні, хоча, як і численні національні частування, банош має свої секрети. Наприклад, мішати його потрібно дерев'яною ложкою і тільки за годинниковою стрілкою. І готувати краще у казані, на багатті, на природі, в оточенні Карпатських гір. 

Читайте також: Традиційна кухня Прикарпаття

Старожили розповідають, що це є національна страва гуцулів, яка була приготовлена тоді, коли не було що їсти а лишилася лиш сметана, бо корови були у всіх, та трохи кукурудзяної муки… А чому банош? Бо був ґазда Банош, і йому ґаздиня казала: їж, Банош, їж, Банош. І так ся получила страва банош.

На Прикарпатті банош називають вічним двигуном, адже навіть невеликої порції вистачить, щоб наситити багатодітну родину. Та все ж приготувати зі звичайних продуктів на звичайному вогнищі такий потужний енергетичний заряд може не кожен. 

Банош: рецепт крок за кроком 

На 2 хороші порції баношу нам знадобиться: 

  • 1,5 склянки (200 г) кукурудзяної крупи дуже дрібно меленої (можна взяти борошно, тоді вершків чи сметани знадобиться менше, оскільки швидше звариться)
  • 500 г нежирних вершків або рідкої сметани. Зважайте, зі сметани банош виходить кислуватий, якщо такий не любите, обов'язково беріть вершки
  • Сіль
  • Копчене сало або бекон
  • Бринза чи вурда

Читайте також: Традиційна кухня Прикарпаття. Добірка апетитних гуцульських страв

Як готувати: 

1. Сметану або вершки залити у чавунний казан і довести до кипіння. При потребі розвести водою. 

2. Кукурудзяне борошно засипати тоненькою цівкою, помішуючи, в сметану й готувати на повільному вогні до загустіння (тістоподібної консистенції схожої на манну кашу). Банош в жодному разі не має бути такий густий, як токан. 

3. Тим часом порізати бекон чи сало на смужки і обсмажити на сковороді до шкварочок. У нас ще була овеча ковбаса, яку ми щойно купили в якихось румунів на Ужгородській палачінті, тому я з беконом підсмажила й тонко нарізану ковбасу. Це така собі самодіяльна імпровізація. 

4. Зменшити вогонь на мінімум, і розтирати дерев’яною ложкою, доки на поверхні не виступлять крапельки масла. Як заблистить, знімаємо з вогню. Цей етап дуже важливий, банош треба добре збити, аби сметана в чи вершки в ньому перетворилися на масло.  

5. Викласти на простору тарілку, до баноша бекон і покришену бринзу, не шкодуючи.Їсти банош гарячим. Дуже добре до нього пасують також малосольні огірочки.

Справжній гуцульський банош Ви можете скуштувати в ресторані Cruce de gustos Перетин смаків

Читайте також: Грибна юшка – ароматна візитівка Карпат

новини івано-франківськ,банош гуцули прикарпаття перетин смаків
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Поки ще ніхто не оцінював
Автор
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
1452 перегляди в грудні
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Пригоди
Порушника затримали працівники Галицької митниці на пункті пропуску “Шегині”. Чоловік у поясненні написав, що товар – 120 шкірок песця – придбав для власного використання, повідомляє Галицька митниця Держмитслужби. Сховати хутро намагався у сумках, приклавши їх іншим товаром. Однак митники ретельно оглянули мікроавтобус і в багажному відділенні знайшли 120 шкірок песця, оброблених (вичинених), без маркування, різних кольорів, країну-виробника не встановлен...
Влада
Про це йдеться на сайті президента України.  Головою Верховинської районної державної адміністрації Івано-Франківської області став Василь Бровчук, Галицької РДА –  Сергій Канюка, Городенківської РДА – Володимир Лавасов, Калуської РДА – Жанна Табанець, Коломийської РДА – Любомир Глушков, Снятинської РДА – Богдан Свіщовський, Тлумацької РДА – Сергій Гаєвський.
Пригоди
Фото: обшуки (ssu.gov.ua) Покупцями секретної інформації були також представники Росії Правоохоронці виявили та блокували діяльність злочинної групи, яка незаконно продавала секретну інформацію, в тому числі військового характеру. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-центр Служби безпеки України. Як встановили оперативники, четверо мешканців Івано-Франківської області створили сайт, розміщений на закордонному сервісі, за допомогою якого...
Суспільство
Міжнародний республіканський інститут США (IRI) відзначив Івано-Франківськ як одне із найкомфортніших міст України. У п’ятірку кращих, поруч з Івано-Франківськом, увійшли Вінниця, Хмельницький та Чернігів, інформує пресслужба міського голови. Соціологічна група “Рейтинг” на замовлення Міжнародного республіканського інституту International Republican Institute (IRI) провела дослідження щодо комфортності українських міст у 2019 році. Індекс 3,4 за п’ятибал...
Суспільство
Про це повідомив голова міської ради Руслан Марцінків: Саме таким є наше місто на думку франківців. Адже згідно з даними опитування Міжнародний республіканський інститут – IRI Ukraine, Івано-Франківськ розділив перше місце з Вінницею та Житомиром у рейтингу задоволеності можливостями міста.Серед показників, які брали до уваги: можливість вільно висловлюватися чи займатися бізнесом, різноманітність дозвілля та якісної освіти всіх рівнів, можливість робити т...
Різне
На Івано-Франківщині в середу, 11 грудня, розпочав роботу оновлений туристичний сайт. Поки портал орієнтований на внутрішнього туриста.   Про це кореспонденту Укрінформу повідомив начальник відділу туризму Управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської ОДА Віталій Передерко. "Управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської облдержадміністрації сьогодні у Мі...
Суспільство
Вищий антикорупційний суд винесе вирок іванофранківцю Роману Тимківу, який очолював «Львівський бронетанковий завод». Роман Тимків ексдепутат Івано-Франківської обласної ради, про це повідомляє  Курс. Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури скерували до Вищого антикорупційного суду обвинувальний акт з угодою про визнання винуватості у справі про обвинувачення колишнього директора державного підприємства «Львівський бронетанковий завод» держав...
Суспільство
Нещодавно, 5 грудня, у Богородчанах відбувся суд над чоловіком, що ухилився від призову на строкову військову службу.  Обвинувачений з 22 січня 2016 року перебував на обліку призовників у Богородчанському районному військовому комісаріаті. 15 квітня цього року рішенням Богородчанської районної призовної комісії за результатами медичного огляду чоловіка визнали придатним до проходження строкової військової служби.  Цього ж дня обвинуваченому під розписку вр...
Суспільство
Міністерство молоді та спорту України спільно з Українським інститутом міжнародної політики та Національною молодіжною радою України в березні 2019 року оголосили старт конкурсу «Молодіжна столиця України 2020», метою якого є активізація співпраці між молоддю та місцевим самоврядуванням, а також сприяння створенню комфортних умов для розвитку молоді в містах України.  В фінальну частину конкурсу з поміж 48 заявок від міст нашої держави потрапили: Вінниця,...