Простота продуктів, доступність приготування та вишуканий смак. Національна кухня Карпат

Карпатськакухня, якіїїнарод, такажщедраібагата. Наші страви формувалися і змінювалися протягом тривалого часу. Є в карпатській кухні і страви, запозичені в інших народів. Деякі з них настільки прижилися, що стали вважатися традиційними і споконвічно українськими, хоча мають далеко не українське походження.

Народна кухня Карпат багата на стародавні і сучасні, та дуже корисні, оригінальні страви, різні кулінарні, м'ясні, та кондитерські вироби. Вона пройшла довгий шлях свого формування і тісно пов'язана з національними кухнями багатьох народів Європи, та України.

Склад населення у Карпатах багатонаціональний. 

Основним та корінним населенням є українці. Але значну при тому вагу займає населення угорської національності (у Закарпатті ), а також румуни, словаки тощо.
У Прикарпатті поляки, австрійці, німці, словаки. Цей фактор має помітний вплив на карпатську кулінарію.

Постійне міжнаціональне спілкування, в багатьох випадках і родинні стосунки, сприяли тому, що народні традиції й особливості харчування окремих національностей з'єднались і стали загальними для всього населення Карпат. Наприклад, такі страви і закуски окремих національностей, як поливки (бульйони), супи, страви з квасолі та грибів, галушки, страпачки, кремзлики, гомбовці, кнедлі, лечо, пироги, гуляш, попрікаш, кулеша, мамалиґа, човлент, гурка, ковбаса домашня, сало копчене та багато інших готують у кожній сім'ї. 

Під впливом національних кухень народів нашої країни та Карпат вона значно збагатилася. 

Такі страви, як борщ, розсольник, окрошка, пельмені, вінегрет, шашлик, страви з морських риб, яких раніше тут не знали, тепер увійшли в щоденне сучасне меню Карпат.

Природні та кліматичні умови Карпат дають можливість виробляти у Карпатах всю необхідну кількість продуктів рослинного та тваринного походження. Гірські райони мають великі можливості для відгодівлі худоби, виробництва молокопродуктів, вирощування картоплі, та інших овочів.  Низинні райони Карпат, де лагідний клімат, мають повний достаток високоякісних овочевих та зернових культур. Карпати багаті на фрукти і ягоди. Сьогодні вже з'явилися і екзотичні фрукти, ягоди та овочі. 

Читайте також: Найкращі страви галицької гастрономічної кухні. Галицький борщ

Важливим поповненням продовольчих ресурсів є дари природи Карпат: 

ліси та узгір'я, багаті на гриби, ягоди, дичину, а річки — на рибу. В області створено ряд рибних господарств, які вирощують такі цінні види риби, як форель, корон та інші.

Для переважної більшості страв характерне уміле поєднання різних продуктів як тваринного, так і рослинного походження, приготування їх за перевіреними домашніми рецептами і способами кулінарного обробітку. 

Характерною рисою карпатської кухні є простота в наборі продуктів та доступність технології приготування. 

В ній часто відсутні делікатесні продукти та пишні трапези. Приготування їжі спрямоване насамперед на забезпечення працездатності та здоров'я людини. Вона базується в основному на продуктах і сировині, що вирощується або виробляється на місці і тому в окремих зонах Карпат має свої особливості. Наприклад, у гірських районах Карпат переважну більшість страв готують з картоплі, квасолі, кукурудзяного борошна, капусти, грибів, молочних продуктів, бо тут саме їх вдосталь.

У низинних районах переважають страви з пшеничного борошна та різних овочів. Але, разом з тим, усі ці страви готують повсюдно. 

Більшість карпатських страв готується з продуктів рослинного походження: 

картоплі, квасолі (боби і лопатки), борошна, грибів, різних овочів, у першу чергу таких, як помідори, солодкий перець, капуста, морква, кольрабі, цибуля, зелений горошок, огірки, редька, редиска, зелений салат та інші. 

З м'ясних продуктів, у карпатських стравах,  переважає свинина, птиця, яловичина та баранина. 

Велика увага приділяється смаковим якостям страв. У Карпатах люблять гоструваті і запашні страви, тому, готуючи їжу, використовують багато прянощів — чорний і червоний перець (горошок, стручковий, молотий), кмин, часник та хрін. Майже всі страви ароматизуються свіжою зеленню петрушки, кропу або селери. 

Карпатська кухня, та кулінарія багата на різноманітні соуси. 

Найбільш поширені грибні, томатні та сметанні соуси. Наприклад, основною цінністю такої страви, як крученики карпатські, є грибний соус, а для попрікаша з курчат — сметанний соус.

Карпатська кулінарія має і свої оригінальні гарніри, такі як рис тушкований по-карпатськи, торгоня, гарніри з картоплі, мамалиґи тощо.

Значна більшість народних страв Карпат мас велику дієтичну цінність та користь для здоров'я людини. 

Насамперед, це страви з картоплі, квасолі, овочів, борошна, молока та сиру, більшість яких готується на олії, вершковому маслі або й зовсім без жирів. Найбільш корисними в дієтичному відношенні є кулеш з молоком, картопля та квасоля підбивані, юшка з лопаток, квасолі, поливка куряча, поливка з манними галушками, кминкова поливка, поливка з помідорів, кабачки підбивані, киселиця фруктова, мамалиґа, банош, галушки з сиром або з капустою, гомбовці з сиру, голубці з кукурудзяною крупою, салат «Здоров'я», салат з цвітної капусти, салат «Осінь», яблука запечені, ціберей та багато лікувальних напоїв, зокрема — чай липовий, шипшиновий, кминковий, з м'яти, напої «Здоров'я», «Ромашка», «Медок», відвар із звіробою та інші. 

Народна кулінарна мудрість Карпат враховує і основні вимоги щодо раціонального харчування людини. Складаючи меню й готуючи їжу, господині дбають про те, щоб їжа містила всі необхідні для організму людини поживні речовини - білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні солі, а також потрібні калорії. Для цього вони вміло проводять набір продуктів, а сніданки, обіди й вечері комплектують так, щоб страви в них якомога рідше повторювалися. 

Люблять у Карпатах й солодощі, 

бо вони доповнюють харчову цінність обіду і прикрашають його, а тому приготуванню солодких страв надається велика увага. Найбільш поширеними є страви з вершків, яєць, сиру, меду та фруктів. 

Дбають карпатські господині і про харчування своїх родин й взимку. 

Щоб не залишитись у цей період без корисних карпатських плодів, ягід та овочів, вони заготовляють і переробляють їх для тривалого зберігання шляхом консервування, засолювання, квашення, сушіння тощо.  

За матеріалами karpaty-ua.org.ua

Скуштувати вишукані страви традиційної національної кухні Ви можете в Готельно-ресторанному комплексі Cruce de gustos/Перетин смаків

Читайте також: Які гори Вам більше до смаку. Гастрономічні тури на Прикарпатті

Гуцульська бриндзя стала інтелектуальною власністю гуцулів

Традиційна кухня Прикарпаття

Банош – відголос гуцульської душі

Традиційна кухня Прикарпаття. Добірка апетитних гуцульських страв

Що їли галичани сто років тому: знайшли старовинну книгу рецептів. ФОТО

Грибна юшка – ароматна візитівка Карпат

За сирами – до Карпат: як розвивається гастротуризм на Прикарпатті (відео)

Традиційна кухня Прикарпаття. Галицька фасольова зупа

прикарпаття традиційна кухня рецепти традиційні страви карпати Готельно-ресторанний комплекс Cruce de gustos Перетин смаків
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
54 перегляди у травні
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі

Суспільство
Укрзалізниця з 1 червня розпочне перший етап відновлення курсування приміських поїздів. Про це повідомив в.о. голови правління АТ «Укрзалізниця» Іван Юрик, інформує офіційний сайт Івано-Франківської ОДА.  «Укрзалізниця як соціально відповідальна компанія та один з найбільших перевізників в державі розуміє важливість відновлення приміського сполучення. Наразі ми отримали дозвіл на запуск низки електричок у 10 областях. Тож з наступного тижня відновлять сво...
Влада
28 травня відбулася передача автомобілів Renault Duster, які призначені для обслуговування та надання медичної допомоги жителям сіл Калуського району.   Про це повідомили на офіційному сайті Івано-Франківської ОДА. Автомобілі передали амбулаторіям сіл Голинь, Завій, Копанки і Мислів. Закуплені вони були за кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості.
Суспільство
За даними закладів охорони здоров’я Івано-Франківщини, одужали від COVID-19 1116 пацієнтів.  Про це сьогодні під час онлайн-брифінгу щодо ситуації, пов’язаної із поширенням в області коронавірусної хвороби, повідомила перший заступник голови облдержадміністрації Марія Савка. Управлінець зазначила, що впродовж останніх трьох днів лабораторіями Прикарпаття проведено 1135 досліджень на виявлення COVID-19, серед яких виявлено 79 позитивних результатів. Окрім т...
Новини компаній
Кожен з нас хоча б раз потрапляв під дощ в незручний момент. Одяг, зачіска і макіяж, потрапляючи під краплі дощу,псують  зовнішній вигляд, а настрій безповоротно псується. Що робити? Вірно, брати парасольку. Але багато людей не люблять носити з собою цей аксесуар через його некомпактні розміри й невідповідность кольору з одягом. Рішення проблеми - Mini Umbrella. Що це таке? - Парасолька з міцною металевою основою. Це дозволяє використовувати її навіть при...
Суспільство
29 травня, під час онлайн-брифінгу Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов розповів, чи дозволять людям, котрі старші 60 років працювати з 1 червня.  Як повідомляє наше видання, очільник Міністерства охорони здоров'я Максим Степанов наголосив, що повернутися до робити від 1 червня зможуть лише ті категорії літніх людей, які працюють в органах державної та місцевої влади і в сферах забезпечення життєдіяльності населення. "Якщо говорити про епідеміо...
Суспільство
22 травня набрала чинності постанова Головного державного санітарного лікаря України від 21.05.2020 № 22 «Про затвердження Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів в готелях на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)». Як повідомили на офіційному сайті Івано-Франківської ОДА, у цьому документі зазначається, що перед початком робочої зміни потрібно робити температурний скринінг усім працівникам готе...
Суспільство
Із 28 травня 2020 р. ЦНАП Івано-Франківська  приєднався до реалізації експериментального проєкту ID-14. Відтепер, особі віком від 14 до 18 років буде доступна послуга оформлення і видачі паспорта громадянина України з безконтактним електронним носієм з одночасною реєстрацією у Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків. «Заява на оформлення ID-картки одночасно стане заявою на присвоєння податкового номеру. Автоматизована міжвідомча взаємодія дозво...
Суспільство
Всього в лікувальних закладах Івано-Франківській області, які входять до першої лінії та передбачені для лікування хворих з гострою респіраторною хворобою, спричиненою коронавірусом, розгорнуто 1566 ліжок для таких пацієнтів. Як повідомили на сайті Івано-Франківської ОДА, станом на 28 травня зайняті 551, що становить 35,1%, з них 213 пацієнтами з підтвердженим COVID-19 та 338 хворими, які очікують на результати ПЛР-дослідження. Докладніше у розрізі кожного...
Суспільство
В Івано-Франківську 28 травня 2020 року синоптики обіцяють дощ впродовж всієї доби. Температура вдень - 15-17 градусів за цельсієм. Вночі - 8-10 градусів. Північно-східний вітер на рівні 5-10 метрів за секунду вдень та вночі. Про це повідомляє Укргідрометцентр. У цей день: Іменинники - Дмитро, Пахом. 1763 р. - у Києві відкрито першу школу з навчання живопису. 1916 р. - помер Іван Якович Франко 1929 р. - у Нью-Йорку продеманстровано перший повністю кольоров...