Традиційна кухня Прикарпаття. Добірка апетитних гуцульських страв

Перейти на Культурні осередки Прикарпаття

Національна кухня, невід’ємна частина культури будь-якого етносу, формується століттями під впливом характеру місцевості та умов проживання. 

Отже, які вони традиційні страви гуцулів? Спробуємо відтворити справжні гуцульські наїдки на власних кухнях. Звичайно, легендарну гуцульську бринзу (чи, по-місцевому, бриндзю ) приготувати в домашніх умовах достатньо складно, як і ще один різновид гуцульського сира «вурду» із сироватки та овечого молока. Не вийде на газовій плиті і справжній банош (бануш), бо традиційно готується він на вогні, вбираючи запаморочливий димний аромат. Проте, деякі інші страви за наявністю інгредієнтів, цілком реально приготувати для сімейної вечері.

Бануш – візитівка карпатської кухні

Бануш. Старожили краю розповідають, що ця проста, поживна та дійсно символічна для Гуцульщини страва виникла, коли з харчів лишилися лише сметана та кукурудзяне борошно. А назву свою бануш отримав від імені ґазди Баноша, якого турботлива жінка рясно годувала. Споконвіку гордість гуцульської кухні готують виключно чоловіки, а на кожному поважному подвір’ї має бути облаштоване місце для священнодійства з приготування бануша. Основними компонентами бануша служать кукурудзяне борошно, сметана чи вершки та полонинська бринза. Додавання апетитної смажки з копченого сала робить страву ще смачнішою. В приготуванні наїдку є низка тонкощів-хитрощів. По- перше, сметана чи вершки повинні бути свіжозібрані, а мішати страву під час приготування необхідно лише в один бік та виключно дерев’яною лопаткою. Традиційний карпатський бануш гуцули називають вічним двигуном, тому що ця калорійна та ситна страва здатна надовго зарядити енергією.

Гуцульські голубці

Гуцульські голубці Маленькі гуцульські голубці є справжнім витвором кулінарного мистецтва. Готують їх з «крижівок» – квашених качанів капусти. Для пом’якшення смаку роз’єднані капустяні листки проварюють та начиняють переважно кукурудзяною крупою грубого помелу з додаванням сала чи м’яса. Сформовані голубці складаються в чавунний посуд та готуються в духовці 1.5-2 години. Смак запечених голубців чудово прикрашає цибулька з салом та домашня сметана.

Кукурудзяний корж

Базовий раціон гуцулів складається із зернових (кукурудзи, ячменю, вівса), овочів (картоплі, капусти, буряка), бобових (гороху, квасолі), молочних та кисломолочних продуктів. Щоденним хлібом в горах довго служив корж (буришник) з, переважно, кукурудзяного борошна, нерідко із додаванням до хлібного тіста вареної картоплі. В сучасному харчуванні приготування таких коржів скоротилося. Дуже популярні на Гуцульщині круп‘яні та мучні страви: густа, однорідна каша з кукурудзяного борошна (кулеша), вареники («пироги») з різного борошна з сиром та бринзою, картоплею та капустою, «терті пляцки» (деруни), галушки тощо.

Домашня ковбаса

Довгий час гуцульській кухні було властиве обмежене споживання м’яса, а сьогодні гостям краю запропонують апетитний студенець (холодець) та соковиту гуцульську буженину, ароматну домашню ковбаску зі шкварками та печеню, а ще й неймовірно смачні м’ясні крученики. До речі, як свідчать народознавці, холодець чи м’ясна печеня, а також буряковий борщ, голубці та кукурудзяна або рисова каша складали основу обрядового меню на хрестини, весілля та похорон. Характерне для гуцульської кухні і щедре використання приправ.

Під час посту перевага віддавалась овочам, бобовим, печені з грибів та риби, а для пом’якшення смаку використовувалась конопляна чи лляна олія. Багато традиційних рецептів, які передавалися з покоління в покоління, збереглися й донині. До своїх історичних джерел гуцули ставляться з великою повагою, а ось чужинський олів’є, хоч і готують , часом, але називають дещо зневажливо – «майонез».

Кулеша (мамалига)

Кулеша (мамалига) З давніх часів вкорінилася на гуцульському столі ще одна страва з кукурудзяного борошна – золотиста кулеша. Ії рецепт дещо простіший, ніж в бануша, тому що, зазвичай, кулеша готується на воді. Замість сметани в готову страву додається вершкове масло. Загустілу кулешу ріжуть на порції ниткою та традиційно посипають розтертою бринзою. Урізноманітнити та збагатити смак кулеші можна хрусткими шкварками, тушкованими в сметані грибами, чи смаженою цибулею. Кулеша часом служить гуцулам альтернативою хлібу, і до її оригінального смаку особливо пасує кисле молоко.

Гуцульський борщ з білим буряком

Гуцульський борщ з білим буряком Цей різновид гуцульського борщу ламає всі уявлення про смак та колір такої звичної на будь-якій кухні страви. Основні інгредієнти борщу – білий, кормовий буряк, квашена капуста, м’ясні реберця та сметана. Неймовірного аромату «білому» борщу надають запашні приправи на кшалт чебрецю.

Росівниця

Росівниця Ще одна достатньо поширена рідка страва, основними компонентами якої є квашена капуста та кукурудзяне борошно. Більш насиченішою страва виходить на відварі з буженини, за її відсутністю росівницю можна змащувати салом чи олією. Зварена в лушпинні картопля, подається до росівниці окремо та чудово доповнює її оригінальний смак.

Грибна зупа

Грибна зупа Дари природи – різноманітні лісові гриби, цілі плантації яких можна знайти в горах, здавна увійшли до традиційного раціону гуцулів.Тому грибна зупа– дуже поширена перша страва жителів гірських районів.Чому зупа? Грибна юшка отримала цю назву під впливом польської мови в 20-30-х роках минулого століття. Найсмачнішою зупа виходить з білих грибів, проте, можна використовувати і інші види грибів, наприклад, лисички. За відсутністю свіжих грибів, до страви прямують сушені. До складу зупи ще входить локшина або дрібна вермішель, зажарка з часника та цибулі, зелень та спеції.

Затерка

Затерка – це мучна, досить проста пісна страва. Окріп повільно підбивається кукурудзяним борошном до утворення густої , однорідної консистенції. Для поліпшення смаку до затерки додавали цукор.

Киселиця

Також пісна, дуже давня страва, яка нагадує сучасний кисіль. Процес приготування киселиці достатньо тривалий – до розведеного в теплій воді борошна додають дріжджі та трохи житнього хліба. Отриману масу залишають на добу у теплому місці, в подальшому її необхідно процідити та, додавши води, варити до загустіння. Підсилює смак страви підсмажена на олії цибуля.

Цвіклі та шухи

Цвіклі (бурячки) Ми поєднали в нашому рейтингу ці дві цікаві святкові страви, тому що вони мають спільну основу – столовий буряк. Бурякові салати з чорносливом, квасолею, горіхами, часником достатньо поширена річ на Гуцульщині. Цвіклі уявляють собою суміш вареного буряка з тертим хріном, яку подають до м’ясних страв, а шухи, окрім нарізаних соломкою буряків, містять лісові гриби ( переважно, мариновані опеньки), смажену з борошном цибулю, чорний мелений перець.

Книш

Книш Книш – мучна страва, за зовнішнім виглядом нагадує тістечко, проте, традиційні книші – зовсім не солодкі. В їхній основі – популярне на гуцульській кухні кукрудзяне борошно, з якого робиться заварне, еластичне тісто. Начиняють книші протертою бринзою, змішаною з часником та зеленню, або картоплею чи капустою. Особливої апетитності вигляду та смаку страви надасть запечена скибочка сала.

Гуслянка – гуцульський йогурт

Гуслянка – гуцульський йогурт Цей здоровий та поживний кисломолочний продукт можна вживати як самостійно, так і додавати в круп’яні чи картопляні страви. Готують його зі свіжого молока в глиняному або дерев’яному посуді, вимащеному кислою сметаною. Технологічні тонкощі доведення гуслянки до готового стану дозволяють уникнути утворення сироватки під час скисання молока. Справжня гулянка – густа та однорідна, наче сметана, має освіжаючий смак та тонізуючі властивості. Карпатський кисляк згаданий навіть у відомому творі М.Коцюбинського, де «споживали ґазди вкупі свіжу кулешу та гуслянку за мережаним столом». 

Перейти на Культурні осередки Прикарпаття

прикарпаття гуцульські страви традиційна кухня бануш банош затерка книш гуслянка цвіклі киселиця
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
539 переглядів у липні
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Кримінал
У місті Калуш конфлікт між місцевими жителями завершився стріляниною. Повідомлення про постріли надійшло до поліції від перехожих 14 липня, близько 16:30. Про це повідомляють у поліції. З'ясувалося, що між 45-річним та 24-річним чоловіками в одному з дворів багатоповерхівок стався словесний конфлікт, а пізніше і бійка. Під час інциденту старший витягнув травматичний пістолет "ФОРТ-17", почав погрожувати, а потім двічі вистрілив у бік опонента. В результаті...
Суспільство
Про це в мережі повідомив її чоловік Володимир Говера.  "Безмежно вдячні тим хто допоміг оплатити цю та попередні процедури - дай Бог всіх благ Вам! На жаль мусимо продовжити збір коштів", - пише Vova Govera.    Реквізити для допомоги:  - гривнева картка "Приватбанку" 5168 7427 0030 5794 (Говера Володимир Антонович) - чоловік Оксани Кваснишин- Переказ - Western Union або MoneyGram - Volodymyr Govera, Ukraine, Ivano-Frankivsk) (будь ласка, після переказу ко...
Кримінал
Повідомлення про постріли на одній із вулиць Калуша надійшло від перехожих громадян 14 липня о 16 години 30 хвилин. На виклик одразу ж прибули правоохоронці, які під час першочергових слідчих дій з’ясували, що між 45-річним калушанином та 24-річним місцевим мешканцем в одному із дворів багатоповерхівок раптово виник словесний конфлікт, пізніше й бійка, повідомляють у прес-службі поліції. Під час інциденту старший із чоловіків витягнув спецзасіб травматично...
Здоров'я
За допомогою харчування можна суттєво вплинути на власний організм. Наприклад, волоські горіхи здатні навіть змінити деякі показники крові, пише Урядовий кур'єр. Форма волоського горіха віддалено нагадує мозок, тому горіхам приписують здатність підвищувати розумові здібності людей. Корисні властивості волоського горіха шануються ще з давніх часів. Користь і шкода волоських горіхів вивчаються і обговорюються дуже активно. Волоські горіхи містять корисні мік...
Освіта
Сьогодні з робочим візитом на Івано-Франківщині перебуває міністр освіти і науки України Лілія Гриневич. Вона відвідала заклади вищої, професійної та середньої освіти області, повідомляє прес-служба ІФ ОДА. Зокрема, побувала у Прикарпатському національному університету імені Василя Стефаника, де відбулася презентація Центру інноваційних освітніх технологій вишу. У заході також взяли участь заступник голови облдержадміністрації Ігор Пасічняк, ректор Прикарп...
Пригоди
У ДТП, внаслідок якої один з автобусів з дітьми з’їхав з траси в лісосмугу, дивом немає жертв, а постраждав лише автотранспорт. 14 липня на Запоріжжі кортеж Держохорони Президента України спричинив аварію, в якій постраждали три автомобілі. Про аварію повідомила на своїй сторінці у Фейсбук сама Держслужба охорони. "Сьогодні, 14 липня, мікроавтобус Volkswagen Transporter, на якому особовий склад Управління державної охорони України повертався з відрядження...
Суспільство
За шість місяців 2019 року платники податків сплатили до місцевих бюджетів Прикарпаття 2,9 млн грн туристичного збору, що на 0,5 млн грн більше, ніж торік. При цьому основна питома вага надходжень цього збору припадає на травень-червень та складає 52 відсотки (1,5 млн грн ). Про це повідомляють на сторінці ДФС в Івано-Франківській області. Податківці зазначають, що значний ріст надходжень за останні два місяці цього року відбувся за рахунок проведення знач...
Пригоди
У Івано-Франківську завдяки камерам відеоспостереження та поліцейським охорони було затримано крадія зчитувача штрих кодів. Напередодні ввечері на пульт централізованого спостереження Управління поліції охорони надійшов сигнал «тривога» з охоронюваного магазину по вулиці Коновальця, повідомляє Галка. На об’єкт скерували наряд реагування Управління поліції охорони в Івано-Франківській області. Як з’ясувалось, чоловік перебуваючи в магазині, викрав зчитувач...
Пригоди
Вночі з суботи на неділю, 14 липня, в Івано-Франківську на вулиці Грушевського водій Мерседесу збив чоловіка насмерть. Заступник начальника відділу слідчого управління Богдан Млиниський розповів, що водій рухався в напрямку Василіянок, повідомляє Типовий Франківськ. «Водій перебував у тверезому стані. На відстані 10-15 метрів перебувало тіло від місця зіткнення. Водій не затримувався. Потерпілий помер відразу на місці події до приїзду швидкої. Обтяжуючих о...
Новини по темі