Традиційна кухня Прикарпаття. Добірка апетитних гуцульських страв

Національна кухня, невід’ємна частина культури будь-якого етносу, формується століттями під впливом характеру місцевості та умов проживання. 

Отже, які вони традиційні страви гуцулів? Спробуємо відтворити справжні гуцульські наїдки на власних кухнях. Звичайно, легендарну гуцульську бринзу (чи, по-місцевому, бриндзю ) приготувати в домашніх умовах достатньо складно, як і ще один різновид гуцульського сира «вурду» із сироватки та овечого молока. Не вийде на газовій плиті і справжній банош (бануш), бо традиційно готується він на вогні, вбираючи запаморочливий димний аромат. Проте, деякі інші страви за наявністю інгредієнтів, цілком реально приготувати для сімейної вечері.

Бануш – візитівка карпатської кухні

Бануш. Старожили краю розповідають, що ця проста, поживна та дійсно символічна для Гуцульщини страва виникла, коли з харчів лишилися лише сметана та кукурудзяне борошно. А назву свою бануш отримав від імені ґазди Баноша, якого турботлива жінка рясно годувала. Споконвіку гордість гуцульської кухні готують виключно чоловіки, а на кожному поважному подвір’ї має бути облаштоване місце для священнодійства з приготування бануша. Основними компонентами бануша служать кукурудзяне борошно, сметана чи вершки та полонинська бринза. Додавання апетитної смажки з копченого сала робить страву ще смачнішою. В приготуванні наїдку є низка тонкощів-хитрощів. По- перше, сметана чи вершки повинні бути свіжозібрані, а мішати страву під час приготування необхідно лише в один бік та виключно дерев’яною лопаткою. Традиційний карпатський бануш гуцули називають вічним двигуном, тому що ця калорійна та ситна страва здатна надовго зарядити енергією.

Читайте також: Банош – відголос гуцульської душі

Гуцульські голубці

Гуцульські голубці Маленькі гуцульські голубці є справжнім витвором кулінарного мистецтва. Готують їх з «крижівок» – квашених качанів капусти. Для пом’якшення смаку роз’єднані капустяні листки проварюють та начиняють переважно кукурудзяною крупою грубого помелу з додаванням сала чи м’яса. Сформовані голубці складаються в чавунний посуд та готуються в духовці 1.5-2 години. Смак запечених голубців чудово прикрашає цибулька з салом та домашня сметана.

Кукурудзяний корж

Базовий раціон гуцулів складається із зернових (кукурудзи, ячменю, вівса), овочів (картоплі, капусти, буряка), бобових (гороху, квасолі), молочних та кисломолочних продуктів. Щоденним хлібом в горах довго служив корж (буришник) з, переважно, кукурудзяного борошна, нерідко із додаванням до хлібного тіста вареної картоплі. В сучасному харчуванні приготування таких коржів скоротилося. Дуже популярні на Гуцульщині круп‘яні та мучні страви: густа, однорідна каша з кукурудзяного борошна (кулеша), вареники («пироги») з різного борошна з сиром та бринзою, картоплею та капустою, «терті пляцки» (деруни), галушки тощо.

Читайте також: Традиційна кухня Прикарпаття

Домашня ковбаса

Довгий час гуцульській кухні було властиве обмежене споживання м’яса, а сьогодні гостям краю запропонують апетитний студенець (холодець) та соковиту гуцульську буженину, ароматну домашню ковбаску зі шкварками та печеню, а ще й неймовірно смачні м’ясні крученики. До речі, як свідчать народознавці, холодець чи м’ясна печеня, а також буряковий борщ, голубці та кукурудзяна або рисова каша складали основу обрядового меню на хрестини, весілля та похорон. Характерне для гуцульської кухні і щедре використання приправ.

Під час посту перевага віддавалась овочам, бобовим, печені з грибів та риби, а для пом’якшення смаку використовувалась конопляна чи лляна олія. Багато традиційних рецептів, які передавалися з покоління в покоління, збереглися й донині. До своїх історичних джерел гуцули ставляться з великою повагою, а ось чужинський олів’є, хоч і готують , часом, але називають дещо зневажливо – «майонез».

Кулеша (мамалига)

Кулеша (мамалига) З давніх часів вкорінилася на гуцульському столі ще одна страва з кукурудзяного борошна – золотиста кулеша. Ії рецепт дещо простіший, ніж в бануша, тому що, зазвичай, кулеша готується на воді. Замість сметани в готову страву додається вершкове масло. Загустілу кулешу ріжуть на порції ниткою та традиційно посипають розтертою бринзою. Урізноманітнити та збагатити смак кулеші можна хрусткими шкварками, тушкованими в сметані грибами, чи смаженою цибулею. Кулеша часом служить гуцулам альтернативою хлібу, і до її оригінального смаку особливо пасує кисле молоко.

Читайте також: Традиційна кухня Прикарпаття. Добірка апетитних гуцульських страв

Гуцульський борщ з білим буряком

Гуцульський борщ з білим буряком Цей різновид гуцульського борщу ламає всі уявлення про смак та колір такої звичної на будь-якій кухні страви. Основні інгредієнти борщу – білий, кормовий буряк, квашена капуста, м’ясні реберця та сметана. Неймовірного аромату «білому» борщу надають запашні приправи на кшалт чебрецю.

Росівниця

Росівниця Ще одна достатньо поширена рідка страва, основними компонентами якої є квашена капуста та кукурудзяне борошно. Більш насиченішою страва виходить на відварі з буженини, за її відсутністю росівницю можна змащувати салом чи олією. Зварена в лушпинні картопля, подається до росівниці окремо та чудово доповнює її оригінальний смак.

Грибна зупа

Грибна зупа Дари природи – різноманітні лісові гриби, цілі плантації яких можна знайти в горах, здавна увійшли до традиційного раціону гуцулів.Тому грибна зупа– дуже поширена перша страва жителів гірських районів.Чому зупа? Грибна юшка отримала цю назву під впливом польської мови в 20-30-х роках минулого століття. Найсмачнішою зупа виходить з білих грибів, проте, можна використовувати і інші види грибів, наприклад, лисички. За відсутністю свіжих грибів, до страви прямують сушені. До складу зупи ще входить локшина або дрібна вермішель, зажарка з часника та цибулі, зелень та спеції.

Читайте також: Грибна юшка – ароматна візитівка Карпат

Затерка

Затерка – це мучна, досить проста пісна страва. Окріп повільно підбивається кукурудзяним борошном до утворення густої , однорідної консистенції. Для поліпшення смаку до затерки додавали цукор.

Киселиця

Також пісна, дуже давня страва, яка нагадує сучасний кисіль. Процес приготування киселиці достатньо тривалий – до розведеного в теплій воді борошна додають дріжджі та трохи житнього хліба. Отриману масу залишають на добу у теплому місці, в подальшому її необхідно процідити та, додавши води, варити до загустіння. Підсилює смак страви підсмажена на олії цибуля.

Цвіклі та шухи

Цвіклі (бурячки) Ми поєднали в нашому рейтингу ці дві цікаві святкові страви, тому що вони мають спільну основу – столовий буряк. Бурякові салати з чорносливом, квасолею, горіхами, часником достатньо поширена річ на Гуцульщині. Цвіклі уявляють собою суміш вареного буряка з тертим хріном, яку подають до м’ясних страв, а шухи, окрім нарізаних соломкою буряків, містять лісові гриби ( переважно, мариновані опеньки), смажену з борошном цибулю, чорний мелений перець.

Читайте також: За сирами – до Карпат: як розвивається гастротуризм на Прикарпатті

Книш

Книш Книш – мучна страва, за зовнішнім виглядом нагадує тістечко, проте, традиційні книші – зовсім не солодкі. В їхній основі – популярне на гуцульській кухні кукрудзяне борошно, з якого робиться заварне, еластичне тісто. Начиняють книші протертою бринзою, змішаною з часником та зеленню, або картоплею чи капустою. Особливої апетитності вигляду та смаку страви надасть запечена скибочка сала.

Гуслянка – гуцульський йогурт

Гуслянка – гуцульський йогурт Цей здоровий та поживний кисломолочний продукт можна вживати як самостійно, так і додавати в круп’яні чи картопляні страви. Готують його зі свіжого молока в глиняному або дерев’яному посуді, вимащеному кислою сметаною. Технологічні тонкощі доведення гуслянки до готового стану дозволяють уникнути утворення сироватки під час скисання молока. Справжня гулянка – густа та однорідна, наче сметана, має освіжаючий смак та тонізуючі властивості. Карпатський кисляк згаданий навіть у відомому творі М.Коцюбинського, де «споживали ґазди вкупі свіжу кулешу та гуслянку за мережаним столом». 

Перейти на Культурні осередки Прикарпаття

прикарпаття гуцульські страви традиційна кухня бануш банош затерка книш гуслянка цвіклі киселиця
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
1222 перегляди у жовтні
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Культура
Це свято збирає тисячі жінок, які хочуть розвиватися, розкрити себе по-новому, подивитися на себе з іншої сторони, ламати стереотипи та рухатися вперед. На цих вихідних, 19 - 20 жовтня в Івано-Франківську вп'яте відбудеться всеукраїнський Жіночий фестиваль "Аніма", який щороку проходиться у набільших містах України. Протягом двох днів фестивалю, який проходитиме в обласній філармонії, одночасно працюватимуть декілька секторів. А відвідати будь-яку подію...
Суспільство
Івано-Франківськ запрошує на щорічну осінню ярмарку. Де в прикарпатців буде нагода запастися сільськогосподарською продукцією, саджанцями, насінням місцевого виробництва та за приємними цінами.   Ярмарка проходитиме 19-20 жовтня, де місцеві підприємці вже готують широкий асортимент всякої всячини. Тож, не пропустіть на цих вихідних головну подію осені, що допоможе вам підготуватись до зими та посмакувати смаколиків.  Один із найбільших ярмарків буде органі...
Суспільство
15-16 жовтня у приміщенні оздоровчого комплексу «Нафтохімік» ПАТ «Укртатнафта» (село Омельник, Кременчуцького району, Полтавської області) відбувався Відкритий особистий Чемпіонат України 2019 року зі Швидких Шахів серед чоловіків. 54 шахісти з усіх куточків України виборювали Звання Чемпіона України 2019 року зі Швидких Шахів серед чоловіків. Івано-Франківську область гідно представили вихованці Івано-Франківської ДЮСШ №3 Міжнародний Майстер із Вигоди...
Суспільство
Допомоги у мережі просить мати хлопчика - Наталя Полич. Франківка розповідає, що до цього Михайлик ріс і розвивався без будь якого натяку на хворобу. Зараз ж дитина у дуже важкому стані, постійні судоми, пише Бліц-Інфо. "Стає все гірше. Син перестав ходити, говорити, реагувати на що-небудь, сидіти і сприймати. Лікарі в Україні нам допогти не можуть. Є клініка в Німеччині, яка готова нас прийняти на обстеження і лікування, але це дуже дорого. Для нашої сім'...
Бізнес
Вища рейтингова комісія Всеукраїнської громадської організації “Асоціація платників податків України” визначила переможців VІІ Всеукраїнського рейтингу «Сумлінні платники податків – 2018».  Цього року до участі у рейтингу, за підсумками діяльності у 2018 році, подали заявки 381 підприємство – платники податків зі всієї Україні, повідомляють у Державнй податковій службі в Івано-Франківській області  З них 116 – стали лауреатами другого туру, а перемогу здоб...
Суспільство
Основна мета нової ініціативи – об’єднати матусь, які перебувають в декретній відпустці, доглядаючи за своєю дитиною, в спільних інтересах та корисних для них заняттях. Повідомляє ОТБ “Галичина” Адже, цей час можна використати плануючи спільне з іншими матусями дозвілля, спілкування на важливі теми, навчання, нові пізнання та розвиток. Мами висловили свої побажання та пропозиції, як якісніше втілити такий проект в життя та залучити до участі в ньому яком...
Суспільство
Сім бригад медиків з манекенами, дефібриляторами, рукавичками та іншими підручними речами розказували і показували, як рятувати життя і запускати серце. Місця для невідкладної допомоги були влаштовані просто на площі – з підручних засобів, за умовами, максимально наближеними до реальних.  Реальними умовами, коли треба рятувати життя, пропонували вважати нещасний випадок – коли людина знепритомніла на вулиці та інші, травми – як-от в ДТП, прояв хронічних за...
Суспільство
Сьогодні заступник голови облдержадміністрації Світлана Онищук зустрілася із представником БО «БФ Карітас-Івано-Франківськ» УГКЦ о. Володимиром Чорнієм.  У розмові отець Володимир розповів про діяльність організації, основні напрямки роботи щодо надання соціальної підтримки мало захищеним верствам населення. Зокрема, поінформував про цільові програми, спрямовані на допомогу одиноким хворим, ВІЛ-інфікованим, особам, які постраждали від торгівлі людьми, учас...
Пригоди
Встановлено, що 13.10.2019 в одному із приватних помешкань у селі Борщів Снятинського району під час розпивання спиртних напоїв між двома чоловіками виник конфлікт, у ході якого господар помешкання взяв у руку ніж та наніс ним один цілеспрямований удар у життєво важливу ділянку тіла потерпілому, в результаті чого той помер на місці.  На даний час зловмиснику повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 («Умисн...