Грибна юшка – ароматна візитівка Карпат

Грибна юшка - страва, яка з’явилася в Україні задовго до того як у Європу завезли картоплю. Страва, яка дуже популярна на заході України. І страва, аромат якої так заворожує, що вам неодмінно захочеться добавки.

Карпати ... Неймовірна атмосфера свободи і чистоти особливого колориту. А куди без смачної карпатської кухні? 

Завдяки різноманітності карпатської кухні, ароматний і насичений суп з білих грибів може готуватися по-різному навіть в одному й тому ж селищі.

В Карпатах кожна господиня має свій секрет приготування грибної юшки, тож двох однакових смаків ви просто не знайдете. Це дуже смачна і ароматна страва, тому в кожної господині має бути в запасі рецепт грибної юшки із справжніх Карпатських білих грибів!

Найбільш часто грибна юшка готується з білими грибами, які також використовуються для приготування численних карпатських страв як в свіжому, так і в сушеному вигляді.

Грибна юшка як традиційна става присутня в у меню численних закладів громадського харчування Карпатського регіону, в честь цієї страви проводяться навіть гастрономічні фестивалі. В 2019 такий Гастрономічний фестиваль “Грибна юшка” вперше відбувся в середмісті Яремче. Упродовж дня цю страву варили у казанах, а потім відбувалося пригощання юшкою.

Читайте також: Що їли галичани сто років тому: знайшли старовинну книгу рецептів. ФОТО

Рецепти приготування

Сумуєте за горами? Приготуйте карпатську грибну юшку!

1. Грибна юшка з вершками

На 3 л юшки потрібно білих грибів - свіжих 400-500 г, заморожених 500-700 г, сухих 200-300 г. Наливаєте дві третини чистої холодної води (не з крану) додаєте гриби. Сушені гриби додаються просто так, живі розрізаєте на 2-4 частини, заморожені попередньо розморожуєте. Просто варите, ніяких спецій. Коли закипить, зменшуєте вогонь і знімаєте пінку. 

На повільному вогні варите 40-80 хв ( всіжі гриби швидше, сушені довше). Доки гриби варяться, берете одну цибулину д-ром 6-7 см або декілька менших, дрібно ріжете. Одну морквину довжиною до 15 см і д-ром до 3 см (або відповідно декілька менших) трете на грубу терку. Також необхідно 100 мл 10-15 проц вершків. 

Коли гриби зварились - себто аромат на всю квартиру і власне гриби стають мякі, виймаєте їх і подрібнюєте, пр 5-7 мм шматочки. далі на пательню даєте трохи олії, нагріваєте : кладете спочатку моркву, коли вона змякне додаєте цибулю, трохи пасируєте до прозорості цибулі, далі додаєте гриби і хв через 7-10 - заливаєте вершками. Це все треба ретельно перемішувати, краще деревяною лопаткою. 

Грибний розсіл знову доводите до кипіння і вливаєте вміст пательні. Солите, перчите за смаком. Можна долити кипятком по потребі. Гриби не люблять інших спецій, які перебивають або поглинають їх неповторний аромат.

2. Грибна юшка з пшоняною крупою 

Складові

  • крупа пшоняна - 2 склянки
  • гриби - 200 г.
  • цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • плавлений сир - 1 шт.

Спосіб приготування

  • Спочатку варимо бульйон, але без солі.
  • Робимо зажарку і коли бульйон готовий, додаємо зажарку і нарізані гриби.
  • Потім ріжемо на дрібні шматочки плавлений сир і додаємо в киплячий суп.
  • Добре перемішуємо до тих пір поки сир повністю не розплавиться.
  • Сіль та спеції за смаком.

Читайте також: Традиційна кухня Прикарпаття. Добірка апетитних гуцульських страв

Подавати гарячим, можна додати сметани.

3. Грибна юшка з додаванням борошна 

Смачна юшка виходить безпосередньо із сушених білих грибів. І "підбивають" її практично завжди борошном. 

Інгредієнти:

  • 100 г сушених білих грибів,
  • 2 цибулини,
  • 1 морквина,
  • 2-3 ст. л. борошна
  • 2 зубки часнику,
  • зелень,
  • сіль, перець,
  • соняшникова олія,
  • 0,5 склянки сметани. 

Приготування:
Гриби замочити на ніч, вранці відтиснути й нарізати (я не різала, бо мої вже були подрібнені). 

Воду, в якій замочували гриби процідити. В каструлю налити холодну воду, додати проціджену грибну воду та грибочки. Поставити варитися. Як тільки закиплять, обережно прибрати шумівкою піну. Зменшити вогонь і залишити варитися гриби приблизно на годину. 

Приготувати засмажку: натерти на крупній тертці моркву, цибулю нарізати дрібними кубиками. Обсмажувати овочі на олії приблизно 5 хвилин. 

Додати борошно й пасерувати все разом ще хвилини 2-3.

Наприкінці влити у засмажку сметану. 

Ретельно все перемішати, влити чашку бульйону, в якому варяться гриби.

Вилити засмажку в каструлю із супом і продовжувати «томити» юшку під закритою кришкою протягом 10-15 хвилин. Посолити, поперчити, за бажанням додати лавровий листок, вичавити часник. Закип’ятити й залишити настоюватися під кришкою на годину мінімум (чим довше юшка стоїть, тим смачніша).
При подачі посипати зеленню. 

Можна ще додати сметану (юшку часто подають із домашньою локшиною, яку відварюють окремо. Але мене на такий подвиг не вистачило. Тому я просто окремо зварила італійські макарони). 

Читайте також: Банош – відголос гуцульської душі

Про спеції. Грибна юшка за рецептом карпатської кухні настільки самобутня й ароматна, що в неї немає необхідності додавати ніяких інших спецій, хіба що трохи чорного перчика для пікантності. Також у суп не додається картопля. Густину можна регулювати борошном і споживати або як суп, або ж як підливу до локшини та каші.

В наступних відео є кілька інших рецептів:

Відео-рецепт пісної грибної юшки з домашнью пісною локшиною

прикарпаття карпати грибна юшка традиційна кухня традиції рецепт гриби грибна страва страви національні страви
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Рейтинг
Поки ще ніхто не оцінював
1627 переглядів в січні
Ніхто ще не рекомендував
Log in ,
to rate and recommend

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Суспільство
25 січня відбулися чергові Загальні Збори співзасновників громадського ресторану Urban Space 100. Згенерована сума чистого прибутку становила — 319 990 грн. Фінансування отримали 7 проєктів на загальну суму 284 765 грн. Детальніше про підтримані проєкти:1. Запуск веб-платформи (маркетплейсу) для соціального підприємства «Ба і Ді фрілансери» (Ba&Di Freelance)Сума ґранта — 51 650 грнСамотність, непотрібність, депресивні настрої – супутники більшості людей по...
Суспільство
За словами сільського голови Андрія Максиміва, кар’єр працює з 2011 року, інформують “UA: Карпати”. Будівництво вапняного комплексу, а саме печей, впливатиме на екологію, погіршуватиме якість води, – говорять місцеві. Люди також розповідають, що у селі не проводилися громадські слухання, ніхто не говорив про наміри будівництва, а зараз у кар’єрі проводяться підготовчі роботи. Тому цієї ночі вони вдалися до радикальних заходів.
Суспільство
В ніч на 7 січня у Франківську сталась пожежа по вулиці Довга. В помешканні проживала мати з двома дітьми, і був ще дідусь, який помер 18 січня.  Тимчасово маму з дітьми забрала родичка родини, пише Місто.  Фактично, із-за трагедії, родина опинилася на вулиці, бо крім цієї квартири їм немає куди йти. В них немає нікого, хто б допоміг зробити ремонт, а самій мамі, яка виховує двох дітей, вже давно без їхнього батька, ніколи самотужки не зробити цього, – пов...
Суспільство
21 січня, до Яремчанського відділення поліції звернувся 26-річний мешканець району, який повідомив, що під час продажу автомобіля «Skoda Octavia» невідомий покупець розрахувався з ним фальшивими банкнотами в сумі 950 євро.  За зверненням молодика слідчі розпочали кримінальне провадження за ч.1 ст.199 (виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів чи біле...
Різне
На сайті Кабінету Міністрів України появився Інвестиційний атлас України, в якому є й івано-франківський «Промприлад. Реновація».
Суспільство
Справу веде голова суду Руслан Струтинський. На засідання з’явився слідчий Приймак, адвокат Іванишин, підозрюваний – сільський голова Дем’янів, та два десятки мешканців села.  За словами слідчого, 22 січня поліція відкрила кримінальне провадження за частиною 1 статті 366. Сільського голову підозрюють у підробці документів. У справі йдеться, що він провів сесію сільської ради 14 січня, однак відбулася вона тільки на папері, пише ГК.  З метою збереження речо...
Суспільство
Івано-Франківська місцева прокуратура здійснює процесуальне керівництво за фактом незаконного виділення земельної ділянки біля озера. Прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом незаконного виділення земельної ділянки у м. Івано-Франківську, за ч. 2 ст. 364 («Зловживання владою або службовим становищем») КК України. Слідство встановило, що у 2016 році службовими особами Івано-Франківської міської ради фізичній особі було незаконно виділено зе...
Освіта
У більшості людей склалася негативну думка про сучасні школи, і вони звинувачують у всьому систему! А ця вчителька, Ліза Роберсон, вийшла на пенсію і написала лист в газету, щоб нарешті висловити і свою. Ми пропонуємо вам прочитати його і повідомити нам, згодні ви з нею чи ні! Ось цей лист:   "Як учитель, який вийшов на пенсію, я втомилася від усіх людей, які нічого не знають про державні школи, які не в курсі сучасних реалій, або які думають, що потрібно...
Різне
Погоджуючись дати в борг, тим сами сприяємо зміцненню шкідливої фінансової звички у прохача. Чи правда це так погано? Давайте розберемося.  Існує така категорія людей, які давно зажили славу «любителів позичати». Вони зовсім не соромляться цього, і, більш того, не збираються переглядати своє ставлення до фінансів. Навіщо, якщо наступного разу можна знову попросити? Іноді це вже не звичка, а справжній спосіб життя.  «Позичив ‒ значить, витратив», ‒ говорили...