23:45, 19 листопада 2019 р.
Надійне джерело
Традиційні алкогольні напої Галичини. Настоянки, медова та імбирна наливка
Традиція робити настоянки в Галичині добре вкорінена. Історія настоянок сягає сивої давнини. Точної дати, коли саме вони з’явилися, немає. Деякі джерела свідчать про те, що настоянки і бальзами з’явилися у ІІІ тис. до н.е. у Стародавньому Китаї. Це й не дивно, адже китайська медицина тоді була однією з провідних у світі. За іншою версією, про настоянки було відомо вже у Стародавній Греції та Римі.
Що стосується нашого краю, то на території Київської Русі настоянки з’явилися у Х ст. завдяки людині на ім’я Єрофій. Він створив новий міцний алкогольний напій, скориставшись старим східним рецептом. Він додав до горілки аніс, м’яту та товчені горіхи і настоював усе це біля печі протягом 12 діб. Напій назвали “горілкою Єрофея”. Цю настоянку через гіркий смак також називали “горілкою без цукру”. Виробництво цього напою поширювалося, кожен додавав щось своє, і настоянки ставали різноманітнішими. Пізніше наливки низької міцності робили просто – ягоди пересипали цукром, заливалися водою та виставлялися на вікно на кілька тижнів. З них пізніше виготовляли і міцніші напої – заливали горілкою та лишали дозрівати ще на кілька місяців. Це був найпростіший спосіб виготовлення.
У Європі міцні алкогольні напої отримували зі збродженого сусла різноманітних фруктів. Їх було доволі багато видів: граппа (виноградна горілка), сікера (фінікова), балканська сливовиця, швейцарська вільгельмівка з груш, угорська черешнівка, кальвадос із яблук. Це вже були готові продкути, що завдяки способу приготування не потребували додавань інгрідієнтів.
В Галичині ці напої завозились лише на панські столи. У широкий вжиток вони йти не могли через високу ціну, а горілка була значно гіршою за смаком і якістю. Тут і далася в знаки винахідливість наших господинь. Оскільки традиційно в Галичині варилися домашні квас і пиво, настоювались меди та лікувальні трав’яні настої, то саме ці інгрідієнти почали додавати до горілки, аби покращити смак. Наливки витримували до півроку у дубових, липових або кленових діжках, а настоювання перед тим тривало до 12 тижнів. Таким чином горільчана основа чистилася від сивушних масел, внаслідок чого смак самих наливок ставав набагато кращим. Звичайно ж, додавання ягід і інших інгрідієнтів робили настоянки не тільки смачнішими, але й збагачували їх лікувальними властивостями.
Зимою актуальні настоянки, які допоможуть зігрітися, підвищити імунітет. Їх добре є серед традиційних галицьких алкогольних трунків. Але для початку варто розповісти про загальні засади приготування наливок та настоянок:
- не варто заливати фрукти або ягоди чистим спиртом чи слабкою горілкою: спирт може їх спалити, а слабка горілка не зможе добути з них смаку. Ідеальна горілка для настоянок – 50 – 70 градусів.
- не можна брати недозрілі або перезрілі плоди. Вони мають бути стиглими і пружними.
- не можна споживати наливки одразу після приготування: смак буде добрим лише після витримки.
Крім того, найкраще витримувати настоянки у дубових, липових чи кленових барильцях. Якщо витримувати у скляному посуді, то потрібно більше часу для того, аби смак став досконалим.
Отож, можна переходити до рецептів.
Медова наливка
Найперший напій, що добре зігріває і є класичним для Галичини – це медова наливка. Вона здавна використовувалась на наших теренах для того, аби зігрітись та підвищити імунітет. Отже, для медової наливки потрібно розігріти склянку меду, додати четверту частину мускатного горіху, по 3-4 зернини чорного та духмяного перцю, гвоздики, кардамону, при бажанні – на кінчику ножа цинамону та цедри цитрини. Варити мед зі спеціями на слабкому вогні 10 хв. Знявши з вогню, долити ложкою дуже обережно склянку води. Варити ще 10 хв. Удруге, знявши з вогню, поволі влити 0,5 л. чистого спирту. Поволі, бо гарячий мед від холодного спирту вибухає. Поставити на слабкий вогонь, але не вартити, а лише довести до кипіння. Накрити та лишити, щоб охолола. Потім процідити через марлю, розлити у пляшки і винести в холодне місце. Пити можна одразу, але краще, щоб певний час постояла.
Імбирна наливка
З давніх давен відомі і корисні властивості імбирного кореню, у тому числі і у Галичині. Тож імбирна настоянка тут також виготовлялася. Наводжу її рецепт:
Імбирна наливка:
- 10 г імбиру
- 5 г гвоздики
- пів мускатного горіха
- маленький стручок червоного перцю
- 0.5 палички цинамону
- цедру цитрини
4 коробочки кардамону (витягнути лише насіння, шкірки викинути) залити 1 л міцної горілки, накрити, край обмазати тістом, щоб не проходило повітря, зверху покласти великий гніт. Цю вогнетривку конструкцію поставити в добре прогріту піч або братруру на 10 – 12 годин (як братрура – то на 80 градусів). На другий день запіканку охолоджують, розливають в пляшки і добре закорковують.
Трунок мисливців
А третій рецепт – настоянка, що робилася для мисливців, аби поновити сили після полювання. Називається вона “Трунок мисливців”.
Рецепт такий:
- У поливаний горщик на 5 л покласти по 200 г фіг, родзинок та фініків, 400 г мигдалю, 12 г цинамону, паличку ванілі, кілька гвоздичок, цедру з 3-х цитрин і 3-х помаранчів, 1 л рідкого меду. Все залити міцною горілкою, заліпити тістом, поставити до випаленої печі на цілий день. Увечері процідити і пити.
Як бачимо, наливки та настоянки у Галичині були не тільки різноманітні, але й певною мірою екзотичні. І напевне смачні. Тому успіху вам у приготуванні, смакуйте і будьте здорові.
Фірмова крамниця "Вина світу" пропонує алкогольні напої на будь-які смаки
Читайте також: Які гори Вам більше до смаку. Гастрономічні тури на Прикарпатті
Овеча бринза - найпопулярніший сорт сиру в Карпатах
Пструг - окраса карпатської кухні. Страва з форелі, якою славляться швидкі карпатські ріки
Гуцульський йогурт. Гуслянка – автентичний карпатський національний кисломолочний продукт
Грибна юшка – ароматна візитівка Карпат
Традиційна кухня Прикарпаття. Добірка апетитних гуцульських страв
За сирами – до Карпат: як розвивається гастротуризм на Прикарпатті (відео)
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Спецтема
Спецтема
Традиційні страви та традиції споживання їжі етнічного населення Прикарпаття, особливості харчування та аутентичні виробництва краю, які зберігають культурні гастрономічні традиції, традиційні страви та обряди, які їх супроводжують.
Останні новини
У Кам’янському продають легендарний завод: які потужності має
Новини компаній
17:00
Вчора
ТОП новини
Спецтема
Оголошення
10:18, 1 жовтня
9
10:18, 1 жовтня
34
15:22, 24 вересня
3
09:51, 27 вересня
17:57, 3 жовтня
1
live comments feed...