Ідете в Карпати? Кілька рецептів глінтвейну щоб зігрітися зимою саме для вас

Напій під назвою глінтвейн - це гарячий алкогольний напій на основі вина. «Глінтвейн» походить від німецького слова Glühwein, що означає палаюче вино. В даний час у всьому світі люблять і п'ють глінтвейн, особливо в холодні зимові дні, оскільки цей напій має зігріваючий ефект.

Цей зимовий напій з’явився в Європі, а саме на відкритих ярмарках та базарах. Коли треба було довго знаходитися на холоді — люди зігрівалися простим напоєм із прянощами, який ще й допомагав не застудитися. Зараз це один із найбільш популярних різдвяних напоїв і його все ще продають на зимових ярмарках. Проте в продажі можна зустріти більш класичні варіанти. А вдома приготувати щось більш оригінальне — за одним із 7 рецептів глінтвейну нашої добірки. 

Як варити та пити глінтвейн? 

Єдине правило, якого потрібно дотримуватися при приготуванні цього напою вдома - глінтвейн ні в якому разі не повинен кипіти.

Традиційний рецепт містить у собі вино, цедру, прянощі та щось солодке: мед або цукор. Часто до нього додають ще яблука, шматочки апельсину, ягоди. Усе вариться в каструлі на легкому вогні. Але його у жодному разі не можна доводити до кипіння. Вино настоюється з усіма доповненнями, стає солодким та пряним і добре зігріває. Пити глінтвейн треба одразу, як приготуєте, поки він ще гарячий. Якщо підігрівати наступного дня — смак буде суттєво відрізнятися. 

Читайте також: Традиційні алкогольні напої Галичини. Настоянки, медова та імбирна наливка

З чим подають глінтвейн? Зазвичай його п’ють просто так, без закусок. Але, якщо хочеться, можна запозичити ідеї у європейських сусідів: у Німеччині напій подають із тістечками та шоколадними цукерками, а в Австрії — з яблучним пирогом. У Швеції роблять маленькі канапки з копченим сиром, а Нідерландах — пончики з цукровою пудрою. Проте, напій і так достатньо солодкий, тож найкращий із цих варіантів — закуски з твердим сиром. 

Якщо хочете зробити цей алкогольний напій слабшим — додайте до нього чай або сік. Чай можна додати чорний або фруктовий, а сік виноградний чи вишневий. Якщо ж навпаки, хочете зробити напій міцнішим, можна додати коньяк, ром чи віскі.

Рецепт № 1: Класичний глінтвейн 

Для класичного рецепта нам треба: 1 л сухого червоного вина, цедра 1 апельсина чи лимона, 2–3 смужки кориці, 4–5 зірочок гвоздики, 1 яблуко та 3 ст.л меду. 

Візьміть велику каструлю та вилийте в неї вино. До вина додайте цілі шматочки кориці, гвоздику та мед. Зверху натріть цедру лимона. Поставте каструлю на слабкий вогонь і варіть, не доводячи до кипіння, 10–15 хв. Вино має ввібрати в себе аромат спецій, але не кипіти. Дайте охолонути 1–2 хвилини і глінтвейн можна розливати в чашки. 

Рецепт № 2: На цитрусових 

Такий рецепт знадобиться, якщо у вас вдома є тільки солодке вино, і йому треба додати свіжого смаку. На 1 л солодкого вина візьміть 1 лимон, 2 маленьких апельсини, 1 грейпфрут. Також, корицю і гвоздику, кардамон. 

З лимона зніміть цедру та видавіть половинку соку. Апельсини наріжте тонкими смужками, а з грейпфрута просто видавіть сік. Додайте всі ці цитрусові до вина. Також, додайте прянощі та змішайте все це у великій каструлі. Варіть на легкому вогні 10–15 хвилин, не доводячи до кипіння. 

Читайте також: Які гори Вам більше до смаку. Гастрономічні тури на Прикарпатті

Рецепт № 3: На темному пиві 

Цей рецепт на пиві — щось середнє між пуншем та глінтвейном. Його можна використати, якщо ви вже варили традиційний напій і тепер хочете чогось нового. На 1 л темного пива нам треба: 1 ст.л меду, 2 палички кориці, 5 зірочок гвоздики, кардамон та мускатний горіх, дрібка ванільного цукру. Також, 1 апельсин та маленький шматочок імбиру.

Апельсин нарізати тонкими смушками, імбир натерти на тертці — добре перетерти їх із медом. Потім, додати всі спеції й ще раз перетерти все в каструлі. Залити половиною пива, поставити на слабкий вогонь та нагріти до появи легких бульбашок. Потім долити другу частину пива і знову нагрівати, не доводячи до кипіння. Подавати зразу, як тільки напій зварився. 

Рецепт № 4: На білому вині 

Ще один спосіб урізноманітнити напій — приготувати його на білому вині. На 1 л сухого білого вина візьміть: 1 лимон та 1 апельсин, 1 чарку коньяку та трохи свіжого імбиру. Також, 2 палички кориці, 1 ст.л меду і 200 г консервованих ананасів. 

Імбир натріть на тертці, з лимона зніміть цедру, а апельсини наріжте тонкими смужками. Змішайте всі ці компоненти з прянощами, додайте коньяк і дайте трохи постояти, щоби вони увібрали аромати одне одного. Потім залийте вином, додайте ананаси й 100 мл їхнього соку з банки. Варіть так само, як це описано в попередніх рецептах. 

Читайте також: Овеча бринза - найпопулярніший сорт сиру в Карпатах

Рецепт № 5: Безалкогольний глінтвейн 

Хто не вживає алкоголь — теж може посмакувати пряним напоєм. У такому випадку, ми замінюємо вино на суміш фруктового чаю та соку. Заваріть міцний чорний чай із сушеними вишнями чи іншими фруктами. Знадобиться десь 300 мл. Також, візьміть 700 мл соку. Згодиться вишневий чи виноградний. Окрім того треба: 1 апельсин і 1 яблуко, 5 зірочок гвоздики, 3 палички кориці, дрібка ванільного цукру та мускатний горіх. Ще 1 ст.л меду й кардамон. 

Змішайте всі спеції з медом. Додайте сік половини апельсину. Іншу половину цитрусового наріжте тонкими смужками. Те ж саме зробіть і з яблуком. Поєднайте в каструлі всі ці компоненти, сік та холодний міцний чай. Варіть 15–20 хвилин на слабкому вогні. 

Рецепт № 6: Глінтвейн із червоним перцем 

Такий рецепт сподобається любителям гострих страв і напоїв. Окрім того, його можна пити після прогулянки на холоді, аби не застудитися. На 1 л сухого червоного вина треба: 3 ст.л меду, 1 лимон, 2 палички кориці та 5 зірочок гвоздики. Також, 1/4 ч.л. червоного гострого перцю та 20–30 г свіжого імбиру. 

Імбир треба натерти на тертці. З лимона зняти цедру та видавити сік. Змішати з медом імбир, цедру та перець, додати половину лимонного соку. Перетерти цю суміш із рештою спецій та залити червоним вином. Дати настоятися під кришкою 5–10 хвилин, а потім поставити на вогонь. Варити 10 хвилин, не доводячи до кипіння та пити ще гарячим.

Читайте також: Пструг - окраса карпатської кухні. Страва з форелі, якою славляться швидкі карпатські ріки

Рецепт № 7: Шоколадний глінтвейн 

Фанатам шоколадних десертів точно сподобається ця варіація глінтвейну. На 1 л вина нам треба 1 плитка молочного солодкого шоколаду (без горіхів чи інших додатків), мускатний горіх, мелена кориця, сухий імбир та дрібка ванільного цукру. 

Зробіть із двох каструль різного розміру водяну баню. Покришіть у неї плитку шоколаду, додайте всі прянощі та 50 мл вина. Перемішуйте, поки шоколад не стане рідким. Потім залийте до шоколаду все вино й ретельно його перемішайте до однорідної маси. Варіть ще 10 хвилин на слабкому вогні та одразу розливайте в чашки. 

А який із цих рецептів найбільше подобається вам? Зберігайте собі, щоби спробувати кожен з них та обрати фаворита.

Читайте також: 

Гуцульський йогурт. Гуслянка – автентичний карпатський національний кисломолочний продукт

Грибна юшка – ароматна візитівка Карпат

Традиційна кухня Прикарпаття. Добірка апетитних гуцульських страв

За сирами – до Карпат: як розвивається гастротуризм на Прикарпатті (відео)

карпати подоржі глінтвейн рецепти приготування харчування туриста для туриста що взяти з собою прикарпаття глінтвейн в домашніх умовах відпочинок в карпатах
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
95 переглядів у квітні
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі

Новини компаній
При вимірюванні температури тіла дитини нерідко можна зіткнутися з різними труднощами, особливо, якщо мова йде про зовсім маленького малюка. Діти з недовірою ставляться до багатьох процедур, можуть вередувати, плакати, кричати. Їх складно вмовити посидіти спокійно декілька хвилин, щоб звичний ртутний термометр встиг правильно виміряти температуру. Як знайти просте рішення? Сучасні безконтактні інфрачервоні термометри для дітей раз і назавжди вирішать цю пр...
Суспільство
Оголошення про продаж кам’яниці – пам’ятки архітектури – розміщена на OLX.  Початкова ціна продажу – 6 543 260 грн., пишуть Версії з посиланням на  МІСТО  Зі слів міського голови, рішення про продаж споруди було ухвалено на сесії міської ради. Це питання було дискусійним.  «ДЕПУТАТИ ПІДНЯЛИ ПИТАННЯ: АБИ ВИТОРГУВАТИ БІЛЬШУ ЦІНУ У ЦЕЙ НЕПРОСТИЙ ЧАС ТРЕБА ЗРОБИТИ ТАК, ЩОБ МАКСИМАЛЬНА КІЛЬКІСТЬ ЛЮДЕЙ ВЗЯЛА УЧАСТЬ В АУКЦІОНІ. ЄДИНЕ, ЩО МИ ПРОПИСАЛИ ЗБЕРЕЖЕННЯ П...
Здоров'я
Бородавки являють собою невеликі нарости на шкірі, що створюють масу естетичних і фізіологічних незручностей. Одним з найбільш неприємних моментів є ситуація, коли бородавка відірвалася. Ми всі з дитинства знаємо, що бородавки відривати не можна, і намагаємося всіляко убезпечити місце її локалізації. Що буде якщо відірвати папілому, мало хто знає, тому відразу впадають в паніку і прощаються зі своїми домочадцями. Звичайно, в такі крайнощі впадати не варто,...
Суспільство
Кафедра анестезіології та інтенсивної терапії Івано-Франківського національного медичного університету під керівництвом професора, завідувача кафедри, доктора медичних наук ІФНМУ Івана Тітова розробила протоколи лікування тяжкої коронавірусної інфекції.  Науковець Іван Тітов розповів, як вдалося розробили протокол лікування хворих на COVID-19 раніше, ніж МОЗ, та які рекомендації є щодо апаратів ШВЛ, інформують "Вікна" з посиланням на WestNews. "23 березня...
Суспільство
Про це під час онлайн-брифінгу розповів керівник Нацполіції в області Володимир Голубош, пише Бліц-Інфо.  За його словами, поліцейські перевіряють осіб, які повернулись з-за кордону та підписали згоду на самоізоляцію.  «У нашій базі є 2988 осіб, які були за кордоном та подали письмову згоду на самоізоляцію. Ця цифра постійно змінюється, адже проходить 14-ти денний термін перебування на самоізоляції. За цей час поліцейські склали 180 протоколів за порушення...
Суспільство
На сьогодні сума досягла вже кілька десятків мільярдів гривень. Чимало підприємств опинилися на межі дефолту та навіть можуть припинити свою роботу. Мінекоенерго вже попередило про можливе відключення електроенергії. “За доставку газу, наприклад, не розрахувалися близько 70% споживачів. Заборгованість вже більше 60 мільйонів гривень. Підприємство продовжує працювати, але ситуація критична”, – розповідає Віктор Кедик, комерційний директор АТ “Івано-Франкі...
Здоров'я
Вам потрібна порада лікаря якому довіряєте, але немає можливості з ним зустрітися? Ми вирішили для Вашої зручності створити можливість онлайн-консультації з нашими спеціалістами. Якщо у Вас виникли питання, потрібна порада чи інтерпретація аналізів. Під час карантину в нашому центрі Ви маєте можливість отримати безкоштовні онлайн-рекомендації Вашого улюбленого лікаря. Для цього потрібно: Зателефонувати за номерами 0981181414, 0668130160 або написати повідо...
Суспільство
Про це на брифінгу 9 квітня повідомила перший заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації Марія Савка.  «Сьогодні відбулося засідання державної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайної ситуації. Західним областям, в тому числі і нашій, Івано-Франківській, рекомендовано ввести на вихідні дні посилені обмежувальні заходи, режим максимального обмеження пересування», - повідомила Марія Савка.  Вона зазначила, що такі обмежувальні з...
Суспільство
Кабінет міністрів відкрив інформацію про забезпеченість обладнанням, засобами захисту та персоналу у лікарнях, які приймають хворих на коронавірусну інфекцію. Дані про забезпеченість обладнанням, засобами захисту і персоналом подаються в розрахунку на 15 діб. Дані на сайті Кабміну оновлюються щодня. Наразі в аналітичній панелі доступні дані про 229 медзакладів України, зокрема про 10 лікарень, які приймають хворих на COVID-19 в Івано-Франківській області....